Grafisch ontwerp als startpunt webdesign

In het huidige digitale tijdperk speelt het uiterlijk van een website een grote rol in de gebruikerservaring. Een goed grafisch ontwerp (mock-up) kan niet alleen de aantrekkelijkheid van een website bepalen, maar ook de bruikbaarheid, navigatie en de algehele merkbeleving positief beïnvloeden. Deze portfolio pagina gaat over een nieuwe website waarbij de start van verschillende Europese campagnes werd gebruikt om de nieuwe website voor het overkoepelende paraplumerk Modern Dental Europe op te zetten.

Modern Dental Europe

Opdracht

“Maak een website met landingspagina’s voor twee campagnes in 11 Europese landen en leg hiermee tevens de basis voor een nieuwe meertalige website voor Modern Dental Europe.”

Grafische vormgevers bij opdrachtgever in huis

Bij het ontwerpen van een website op basis van een grafisch ontwerp moet er rekening worden gehouden met verschillende aspecten, zoals kleur, typografie, lay-out, afbeeldingen en iconen. Het is belangrijk om een consistent visueel thema te creëren dat past bij het doel van de website en de doelgroep. Modern Dental Europe heeft zelf grafische vormgeefsters in huis die zich hier mee bezig houden. Zij tekenden voor de eerste opzet (zie grafische ontwerpen).

Hieronder voorbeelden van de nieuwe website. Klik op een afbeelding voor een vergroting of bezoek de website.

Homepage
Homepage
Our global presence
‘Our global presence’
Landingpage 1
‘Landingpage 1’
About us
‘About us’
Education
‘Education’
Landingpage 2
‘Landingpage 2’

Belangrijke aspecten bij een grafisch ontwerp

Een van de belangrijkste aspecten van een grafisch ontwerp is het kleurenschema. Kleuren zullen emoties en gevoelens oproepen bij de gebruiker en bepalen ook de leesbaarheid en hiërarchie van de inhoud. Het is daarom belangrijk om een kleurenpalet te kiezen dat past bij het merk en de boodschap die overgebracht moet worden. Bij Cornelissen.Marketing werken wij hiervoor met een set van 38 merk gerelateerde emoties en 51 emotie versterkende kleuren die beiden voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek.
 
Een ander belangrijk aspect is goed gebruik maken van kleurcontrasten om ervoor te zorgen dat de inhoud goed leesbaar is voor iedereen, ongeacht hun visuele vermogen.

Typografie is een ander belangrijk element bij het ontwerpen van een website op basis van een grafisch concept. Het lettertype moet passen bij het merk en de boodschap die wordt overgebracht, en moet ook gemakkelijk leesbaar zijn op verschillende schermformaten. Een combinatie van verschillende lettertypen kan ook helpen om de inhoud te structureren en hiërarchie te creëren.

De lay-out van een website bepaalt de structuur en navigatie van de inhoud. Een goed ontworpen lay-out moet de inhoud duidelijk en gemakkelijk toegankelijk maken voor de gebruiker. Het is belangrijk om witruimte te gebruiken om de inhoud te scheiden en te voorkomen dat de website overbelast wordt met te veel informatie.

Afbeeldingen en iconen kunnen ook bijdragen aan de visuele aantrekkelijkheid van een website op basis van een grafisch concept. Afbeeldingen moeten relevant zijn voor de inhoud en de boodschap van de website, en moeten ook van hoge kwaliteit zijn om ervoor te zorgen dat de website er professioneel uitziet. Iconen kunnen worden gebruikt om de inhoud te verduidelijken en de gebruiker te helpen bij het navigeren door de website.

Het aangeleverde ontwerp was voor ons erg prettig om mee te werken omdat over alle bovenstaande aspecten al goed was nagedacht.
 

WordPress webdesign met managed webhosting

Uiteraard is er gekozen voor WordPress webdesign met Managed WordPress hosting. Door dit laatste is modern-dental-europe.com verzekerd van goede support en een supersnelle laadsnelheid van de website. Klik op de afbeeldingen om de pagina’s ‘live’ te bekijken.

Checklist webdesign in negen stappen

Bij het ontwikkelen van de nieuwe site voor modern-dental-europe.com hebben het gebruikelijke negen-stappen-plan voor als checklist gebruikt.

1. Kies een goede domeinnaam

Check of je domeinnaam voor een bezoek de lading dekt. Voor gevestigde namen/merken volstaat vaak de naam zelf maar overweeg het volgende als je de keuze nog kan maken:

  • de naam van je dienst: webdesignbussum.nl;
  • het nut dat het oplevert: goedgevondenworden.nl;
  • de wens van je doelgroep: goedzichtbaar.nl;
  • je achternaam en de dienst: cornelissenmarketing.nl.

Controleer ook of deze nog wel beschikbaar is.

Je wilt dat je logo makkelijk toepasbaar is in alle beschikbare kanalen. Het liefst authentiek en vooral herkenbaar! Kijk nog eens goed naar je logo en vraag je dit eens af, kan ik het overal even makkelijk en herkenbaar inzetten? Hou de volgende richtlijnen aan:

  1. Minimaliseer de uitvoering en maximaliseer het contrast;
  2. Zorg dat je logo altijd herkenbaar blijft in responsieve omgevingen;
  3. Kun je de tekst op tien meter afstand ook nog lezen?
  4. Gebruik online een landscape logo met een typerend beeldmerk;
  5. Kies de emotie die het nut van het merk oproept;
  6. Zorg dat je kleurgebruik de emotie versterkt die je wilt oproepen.

3. Bedenk welke emotie het merk oproept

Wat voelt men op het moment dat men het unieke nut van jouw merk ervaart of welk gevoel ervaart men wanneer het specifieke probleem wordt opgelost? Onderzoekers hebben hier een keer onderzoek naar gedaan en zijn tot een set van 38 merkgerelateerde emoties gekomen. Wanneer je er hier een of twee uit kiest wordt het grafische gedeelte van je webdesign een stuk makkelijker.

4. Bedenk welke kleuren deze emotie versterken

Sinds mensenheugenis associëren wij kleuren met bepaalde emoties. Door de juiste keuzes hierin te maken kan de merkbeleving versterkt worden en ook de emoties die men het merk toedicht worden beïnvloed. Bekijk hier welke kleuren bepaalde emoties versterken. Kies bij webdesign naast je hoofdkleur een of twee complementaire kleuren voor je huisstijl.

5. Kiezen lettertype / Is er een huisstijl?

Voor je website is de keuze van een lettertype belangrijk voor de beleving van het gehad. Om een merk sterk neer te zetten is het sowieso belangrijk om consistent te zijn in alle uitingen. Dit waarborg je door de huisstijl vast te leggen in een merkboek. Een huisstijl geeft vorm aan de uitstraling van je merk. Het is een mix van vorm, emotie, kleur, logo, beeldmerk en het gebruik van specifieke lettertypes. Dit in het kader van je merkbelofte of missie, visie en kernwaarden.

6. B2B of B2C?

Voor een goede ‘klik’ met de bezoeker op de website dien je bij de opzet twee zaken heel duidelijk te hebben: wat is de specifieke behoefte van de bezoeker en op welke unieke wijze kun jij daar invulling aan geven? Vragen die in een goed merkconcept worden beantwoord. Daarbij verschilt de manier van beslissingen in B2B en B2C. Zo hebben zakelijke beslissers 2 tot 4 contactmomenten nodig om tot een beslissing te komen. Een consument heeft beduidend meer contactmomenten nodig. Denk bij webdesign ook na over het volgende:

  • heeft de bezoeker een hoog of laag budget?
  • heeft de bezoeker weinig of veel contactmomenten nodig?
  • heb ik direct of indirect contact met de beslisser?
  • gaat het om impulsieve of weloverwogen aankopen?
  • gaat het om eenmalige aankopen of een zakelijk langere relatie?

7. Zorg voor responsive design

WordPress website Je moet ervoor zorgen dat je bezoekers je website als prettig in gebruik ervaren. Ongeacht of ze deze op een desktop, tablet of smartphone bekijken. Bedenk dat de ‘zoekbots’ van de zoekmachines dit net als gewone bezoekers ook prettiger vinden en je met een hogere ranking in de zoek resultaten belonen.

8. Zorg dat de website snel is

Een vertraging van slechts één seconde heeft invloed op het bounce-percentage, SEO-ranking en zelfs het conversieratio van je website. Dit nog los van bezoekers die afhaken als het inladen van je pagina’s te lang duurt. Check de snelheid van je website met bijvoorbeeld een site als WebPageTest zodat je exact weet wat je moet doen om de optimale snelheid te bereiken. De keuze van een goede hostingpartij is extreem belangrijk en betaalt zich dubbel en dwars terug.

9. Optimaliseer de relevante pagina’s voor de zoekmachines

Google heeft zichzelf als opdracht gesteld om de online zoekers zo relevant mogelijke resultaten te bieden. Voordat je gaat schrijven is het belangrijk om eerst uit te zoeken op welke woorden je gevonden wilt worden. Hiervoor zijn er online tal van tools te vinden met Google Ads voorop). Belangrijker nog is eerst te bedenken of een zoekmachine strategie wel bij jouw onderneming past.

Ook de kracht ontdekken van een op maat gemaakte website?

Wil je een professionele en indrukwekkende WordPress-website laten maken die jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau tilt? Neem vandaag nog contact op met Cornelissen.Marketing en laat ons je helpen bij het realiseren van je digitale dromen.

Samen creëren we een website die je merk doet opvallen en je doelgroep aanspreekt.

Altijd heel fijn om met Eric te werken. Hij schakelt snel, is goed te bereiken en is snel met het leveren van de gevraagde opdrachten.

Elysee Dental

Modern Dental Group

Grafische ontwerp

Aangeleverd door klant

Grafisch ontwerp 1
Grafisch ontwerp 2

Gekozen kleurrichting(en):

Custom

#00809c

Dichtste bij:

Teal

Positief: rustig, cool, smaakvol, verfijnd, zelfverzekerd.

PMS 315C  #0A546D

# Het benoemen van het belangrijkste nut, het benoemen van een emotie en het kiezen van een merkkleur zijn onderdeel van de beproefde methodiek voor het ontwikkelen van een merkconcept.

Merkontwikkeling en webdesign

Het onderscheidend vermogen van jouw onderneming boven dat van de concurrentie uit tillen, dat is wat ik graag doe. Samen met jou creëer ik hiervoor niet alleen meer zichtbaarheid en aandacht, maar ik zorg er tevens voor dat de website een actieve rol in jouw communicatie gaat spelen.
drs. ing. Eric Cornelissen

drs. ing. Eric Cornelissen

Merkstrateeg | Webdesigner | Online marketeer

Al sinds 1988 help ik ondernemers bij het ontwikkelen en behouden van een sterk merkimago. De ervaring heeft mij geleerd dat het centraal stellen van een duidelijke positionering essentieel is voor succes. Het herontwerp van het logo en de website zijn hierbij de middelen waarmee deze positionering het duidelijkst gecommuniceerd kan worden. Met de dienstverlening van Cornelissen.Marketing ben ik in staat om de complete regie hierover te voeren en volledige invulling te kunnen geven aan de uitvoering ervan. Dit met als doel om jou als ondernemer te helpen een sterk en samenhangend merk op te bouwen dat zijn waarde propositie effectief communiceert naar de doelgroep en daarmee bijdraagt aan de groei van jouw onderneming.

Ander werk

Selecteer een categorie of merk