
Het belangrijkste nut
Wat heb ik aan jouw merk?
Nut is een maat voor relatieve tevredenheid. Juist omdat het relatief is is het voor ondernemers daarom vaak lastig om te bepalen in welke mate je klanten baat hebben bij hun dienstverlening/merk. Toch kan er altijd een grootste gemene deler worden gevonden die door de meeste klanten genoemd zal worden. Bijvoorbeeld: “Ik koop product X bij de firma Janssen omdat ik dan zelf efficiënter kan werken“
Als het je lukt zo’n belangrijkste nut in je communicatie te benoemen wordt deze eenvoudiger te begrijpen en daardoor krachtiger. Je communiceert immers een oplossing voor een probleem.
Nut definitie: Nut is een maat voor relatieve tevredenheid.
Visualiseer wat je dienstverlening oplevert!
What’s in it for them?
Alles draait om de eenvoud
Een eenduidige boodschap over het belangrijkste nut van je dienstverlening waar 80% van je klanten baat bij heeft zorgt ervoor dat:
- je sneller wordt gevonden door meer klanten die dit ook nuttig vinden;
- men is sneller bereid om te geloven dat je nog meer voor ze kan betekenen:
- je zelf steeds beter wordt in het bieden van dit unieke nut.
Laat het belangrijkste nut er daarom in je communicatie vanaf druipen!

Van kenmerken via voordelen naar nut
Nut is ontastbaar en geen rationeel gegeven waardoor het lastig te benoemen is. Al jaren hanteert Cornelissen.Marketing hiervoor een methode om het belangrijkste nut boven tafel te krijgen. Hierbij worden eerst alle kenmerken van de dienstverlening en de daaruit voortkomende voordelen (USP's) in kaart gebracht. Bij iedere combinatie stellen we vervolgens de vraag: "waarom is dit voordeel nuttig voor de klant".
Bepalen van het belangrijkste nut
Vanuit de benoemde varianten van nut worden er stellingen geformuleerd die aan klanten of een intern panel worden voorgelegd met de vraag om deze te scoren. In welke mate wordt een bepaalde combinatie nuttig gevonden? Ongeacht de lengte van de lijst met combinaties onderscheiden er dan altijd een of twee combinaties zich heel duidelijk van de rest. Je kunt op basis daarvan een belofte over het nut voor de klant formuleren en je kunt uitleggen welke kenmerken van je dienstverlening eraan ten grondslag liggen.
Drie manieren om tot een merkconcept te komen
Afhankelijk van de fase waarin een onderneming zich bevind, kan één van de onderstaande manieren om tot een merkconcept te komen van toepassing zijn.
Eenvoudig merkconcept
Op basis van deskresearch- Merkconcept op basis van een interview met de merkeigenaar. De uitkomsten van een bureauonderzoek zijn hiervoor de basis.
- Na het interview volgt een uitgewerkt merkconcept dat alle informatie bevat om benodigde communicatiemiddelen en kanalen goed in te kunnen richten.
- Gemiddelde doorlooptijd 2 - 4 weken.
Gedegen merkconcept
Op basis van interne teamsessie- Merkconcept op basis van een sessie met het interne marketingteam. De uitkomsten van een bureauonderzoek zijn hiervoor de basis.
- Tijdens de teamsessie wordt m.b.t. 'brandladdering' het belangrijkste nut van het merk benoemd en de emotie die dit teweeg brengt.
- Dit wordt uitgewerkt in een merkconcept dat alle informatie bevat om benodigde communicatiemiddelen en kanalen goed in te kunnen richten.
- Gemiddelde doorlooptijd 3 - 5 weken.
Getoetst merkconcept
Op basis van interne teamsessie en externe toetsing- Merkconcept op basis van een sessie met het interne marketingteam en een externe online enquête. De uitkomsten van een bureauonderzoek zijn hiervoor de basis.
- Tijdens de teamsessie worden m.b.v. 'brandladdering' stellingen over nut van het merk geformuleerd.
- Deze stellingen worden via een online enquête aan externe stakeholders voorgelegd waarbij hen gevraagd wordt de stellingen naar mate van belangrijkheid te scoren.
- De uitkomsten wordt uitgewerkt in een merkconcept dat alle informatie bevat om benodigde communicatiemiddelen en kanalen goed in te kunnen richten.
- Gemiddelde doorlooptijd 4 - 7 weken.
Welk nut heeft jouw merk?
Hieronder enkele voorbeelden van de benoemde varianten van nut die de afgelopen tien jaar voorbij kwamen.
Download de lijst met voorbeelden van benoemd nut
Voordelen weten web vaak wel te benoemen maar bedenken wat dit betekent voor iemands persoonlijke ruimte is lastiger. De lijst met voorbeelden is in de laatste 10 jaar ontstaan en wordt nog steeds aangevuld. Geen wetenschap maar gewoon best practice. Maak het jezelf makkelijk en download de lijst. Het zal je helpen het unieke nut van jouw merk te benoemen.
Denk je erover om je marketing of communicatie uit te besteden?
Speel je al een poosje met het idee om je marketing en communicatie (deels) uit te besteden maar heb je nog vragen of twijfels? Kom dan gerust een keer bij ons langs. De eerste afspraak geeft vaak al veel inzicht en is bovendien kosteloos en geheel vrijblijvend.
Gaan we je ontmoeten? Klik op de button hieronder en geef je voorkeursmoment voor een afspraak aan.

Deze ondernemingen gingen je voor:

