Communicatiedoelstellingen

Communicatiedoelstellingen zijn een cruciale factor in elk marketingplan en helpen je om de focus van je marketinginspanningen te bepalen en de effectiviteit van je campagnes te meten.

Door het nut van het merk centraal te stellen in je communicatiedoelstellingen, zorg je ervoor dat je doelgroep begrijpt wat het merk voor hen kan betekenen en waarom ze voor jouw product of dienst zouden moeten kiezen.

Communicatiedoelstellingen definitie: Het effect dat de organisatie met communicatie in een bepaalde periode bij een specifieke doelgroep wil bereiken.

Communicatiedoelstellingen

Waarvoor heb ik communicatiedoelstellingen nodig?

Als ondernemer heb je communicatiedoelstellingen nodig om:

 • de beoogde doelgroep te informeren over de waarde en het nut van het merk: Als de doelgroep begrijpt wat het merk kan bieden en hoe het kan helpen om hun behoeften te vervullen, zullen ze meer geneigd zijn om het merk te kopen en aan te bevelen aan anderen;
 • het merk te onderscheiden van de concurrentie: Door te communiceren over het nut van het merk, kunnen ondernemers zich onderscheiden van de concurrentie en laten zien waarom het merk beter is dan vergelijkbare merken;
 • een positief merkbeeld op te bouwen: Door het nut van het merk te communiceren, kan een ondernemer een positief beeld van het merk opbouwen bij de doelgroep. Dit kan leiden tot meer loyaliteit van klanten en een hogere waardering van het merk
 • vertrouwen te winnen: Als de doelgroep het nut van het merk begrijpt en ziet dat het aan hun behoeften voldoet, zullen ze meer vertrouwen in het merk hebben. Dit kan leiden tot meer aankopen en een betere reputatie voor het merk.

Kortom, communicatiedoelstellingen zijn belangrijk voor jou als ondernemer omdat ze je kunnen helpen om jouw merk te laten groeien en te vestigen in de markt.

Voorbeelden van communicatie doelstellingen

Communicatiedoelstellingen vormen dus een cruciale factor in elk marketingplan en helpen om de focus van de marketinginspanningen te bepalen en de effectiviteit van een campagne te meten. Wanneer het nut van het merk centraal staat bij de communicatiedoelstellingen dan zijn er diverse manieren om het nut van een merk te communiceren:

 • Zo kan het merk bijvoorbeeld laten zien dat het producten of diensten aanbiedt die de levenskwaliteit van de consument verbeteren. Dit kan door middel van productdemonstraties of door het delen van klantverhalen.
 • Een andere manier om het nut van het merk te communiceren is door te laten zien dat het merk betrokken is bij maatschappelijke kwesties. Dit kan door het steunen van goede doelen of door het aanbieden van duurzame producten.
 • Het nut van het merk kan ook worden gecommuniceerd door het bieden van uitstekende klantenservice. Dit kan door het aanbieden van gemakkelijk toegankelijke informatie op de website, het snel en efficiënt afhandelen van klachten of het aanbieden van extra services zoals gratis verzending of achteraf betalen.
 • Het opstellen van duidelijke communicatiedoelstellingen is essentieel om ervoor te zorgen dat het merk op een consistente manier naar de doelgroep communiceert. Hierdoor kan het merk een sterke merkbeleving creëren bij de consument en zich onderscheiden van de concurrentie.
 • Een voorbeeld van een communicatiedoelstelling waarbij het nut van het merk centraal staat, is het verhogen van de merkbekendheid onder de doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld door middel van social media-campagnes of het sponsorren van evenementen. Door het nut van het merk te communiceren, kunnen consumenten zich bewust worden van het merk en de waarde ervan inzien.
 • Een andere communicatiedoelstelling kan zijn het verhogen van de verkoop van het merk. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van aantrekkelijke kortingen of het lanceren van nieuwe producten. Door het nut van het merk te communiceren, kunnen consumenten gemotiveerd worden om het merk te kopen.

Hoe formuleer ik communicatie doelstellingen

Om communicatiedoelstellingen te maken, kun je het volgende stappenplan volgen:

 1. Bepaal het doel van je communicatie: Waarom wil je communiceren? Wat wil je bereiken met je boodschap?
 2. Definieer je doelgroep: Aan wie wil je je boodschap richten? Welke behoefte heeft deze doelgroep en hoe kun je daarop inspelen?
 3. Maak specifieke en meetbare doelen: Zorg ervoor dat je doelen concreet en haalbaar zijn, zodat je ze kunt meten en vergelijken.
 4. Stel een plan op: Bedenk hoe je je doelen wilt behalen en welke middelen je daarvoor nodig hebt.
 5. Evalueer regelmatig: Bekijk regelmatig of je doelen behaald zijn en wat er nog verbeterd kan worden. Zo kun je de effectiviteit van je communicatie op de lange termijn verhogen.

Denk je erover om je marketing of communicatie uit te besteden?

Speel je al een poosje met het idee om je marketing en communicatie (deels) uit te besteden maar heb je nog vragen of twijfels? Kom dan gerust een keer bij ons langs. De eerste afspraak geeft vaak al veel inzicht en is bovendien kosteloos en geheel vrijblijvend.

Gaan we je ontmoeten? Klik op de button hieronder en geef je voorkeursmoment voor een afspraak aan.

Deze ondernemingen gingen je voor:

Ayurveda by Sarah
Ayurveda by Sarah
Belmoca.com
Faillissementsfraude.nl
Schoots & Gunter
Schoots & Gunter
PYXIS Adviseurs | Fiscalisten | Accountants
Alpine Club of Himalaya
Deskundigonderzoek.nl
Bellius Advocaten
Baar Advies
FlexOffiZ
Belforten.com
Pensioenorde
Notariskantoor Martine Boersen
Notariskantoor Goossens
Felixx.Groep

Merkontwikkeling en webdesign

Het onderscheidend vermogen van jouw onderneming boven dat van de concurrentie uit tillen, dat is wat ik graag doe. Samen met jou creëer ik hiervoor niet alleen meer zichtbaarheid en aandacht, maar ik zorg er tevens voor dat de website een actieve rol in jouw communicatie gaat spelen.
drs. ing. Eric M.H. Cornelissen

drs. ing. Eric M.H. Cornelissen

Merkstrateeg | Webdesigner | Online marketeer

Al sinds 1988 help ik ondernemers bij het ontwikkelen en behouden van een sterk merkimago. De ervaring heeft mij geleerd dat het centraal stellen van een duidelijke positionering essentieel is voor succes. Het herontwerp van het logo en de website zijn hierbij de middelen waarmee deze positionering het duidelijkst gecommuniceerd kan worden.

Met de dienstverlening van Cornelissen.Marketing ben ik in staat om de complete regie hierover te voeren en volledige invulling te kunnen geven aan de uitvoering ervan.

Dit met als doel om jou als ondernemer te helpen een sterk en samenhangend merk op te bouwen dat zijn waarde propositie effectief communiceert naar de doelgroep en daarmee bijdraagt aan de groei van jouw onderneming.

Portfolio

Selecteer een categorie of merk