Managed hosting betaalt zich terug!

 

Goede website performance vraagt om consistente aandacht

Managed hosting
Dit wordt beslist geen technische uiteenzetting over wat je wel en niet moet doen om de prestatie van je website te verbeteren. In deze blog wil ik mijn ervaring delen en informatie aanreiken waarom het belangrijk is goed te blijven kijken naar de hosting van je website. Op twee manieren om precies te zijn:

  • Waar heb je de hosting ondergebracht?
  • Hoe wordt er invulling gegeven aan de hosting?

 

Waar heb je de hosting ondergebracht?

Honderden partijen bieden in Nederland hosting aan. De meeste daarvan brengen hun hosting echter onder bij een andere partij. Vaak heb je ook te maken met een merk van een groter bedrijf met meerdere merken. De dienstverlening van al die aanbieders wordt voornamelijk vergeleken op basis van beloofde snelheid en de kosten per maand. Denk maar eens aan die reclame met die meneer in de oranje speedboot die hosting voor € 1,- per maand aanbiedt. Goedkoop blijkt echter duurkoop te zijn omdat er vaak voorbij wordt gegaan aan wezenlijke hosting aspecten die een rol spelen in de overall kwaliteit van je website.

Heb ik zelf dan geen invloed op de snelheid?

Zeker wel. Er zijn tal van goede plug-ins die helpen om de prestatie van je website te optimaliseren. Echter tot zekere hoogte, want het werken met sommige optimalisatie tools laat zich het beste vergelijken met het schilderen van de buitenkant van je huis van binnenuit. Hangend vanuit een raam kom je niet overal goed bij en het is nog gevaarlijk ook. Er zijn dus zaken die je maar beter op serverniveau regelt.

Hoe presteert jouw website nu?

Je kunt zelf heel eenvoudig testen hoe jouw website bij de huidige hostingpartij het doet. Webpagetest is een online (open source) tool voor het meten van de prestatie van jouw website op verschillende deelgebieden:

  1. Security headers
  2. First Byte Time
  3. Keep alive enabled
  4. Compress transfer
  5. Compress images
  6. Cache static content
Managed hosting Cornelissen Marketing
Op de laatste vier punten kun je zelf goed invloed uitoefenen, echter de ‘security headers’ en de ‘first byte time’ kunnen beter op serverniveau worden geregeld. Met andere woorden hier speelt de keuze van de hostingpartij een grote rol.

Opvallende verschillen tussen hostingpartijen

Recent heb ik alle websites van mijn relaties getest met de volgende instellingen: ingestelde testlocatie: Amsterdam, browser: Chrome en drie runs.

De scores op de zeven belangrijkste punten zijn opgenomen in de tabel. A+ is het hoogst haalbare in de eerste kolom en A in de andere kolommen. F is in alle kolommen de slechtst mogelijke score.

Alle resultaten
De tabel laat een opvallend verschil zien tussen WP-Provider en de andere hosting partijen en dan vooral met betrekking tot de ‘security headers‘ en ‘first byte time‘.

Op zoek naar verbeteringen heb ik voor mijn relaties in het onderste deel van de tabel met de betreffende hostingpartijen contact opgenomen. Hiertussen zitten niet de kleinste partijen maar de uitkomst was teleurstellend. Waar de één terugverwijst naar de inzet van plug-ins (uit het raam hangen dus) weet de ander gewoonweg niet waar de vraag over gaat. En dan heb ik het nog niet over de tijd en moeite die het vaak kost om überhaupt contact te krijgen. Probeer maar eens te bellen.

WP-Provider daarom de logische keuze? Ja, maar ook om nog een andere belangrijke reden.

Hoe wordt er invulling gegeven aan de hosting?

Toen ik in 2013 begon met webdesign liet ik de hosting meestal bij de hostingpartij die er al was. Steeds vaker werd ik er echter mee geconfronteerd dat in geval van calamiteiten deze hostingpartijen zelf geen kennis bleken te hebben om deze problemen op te lossen of verbeteringen structureel door te voeren. Terwijl het verschil in dienstverlening juist op dat soort momenten wordt gemaakt.

Kwalitatief goede hosting vertaalt zich naar direct naar de omzet

De Boston Consulting Group, bekend van de BCG-matrix, publiceerde in april van dit jaar de resultaten van een onderzoek naar wat de werkelijke kosten zijn als de kwaliteit van een website slecht is. Hiervoor testte zij in totaal 350 websites van 20 belangrijke Europese bedrijven.

Uit de test kwam naar voren dat bijna 40% van de URL’s minimaal één kritisch probleem hadden. In de conclusie stellen zij dat de prijs die een bedrijf betaalt voor problemen met een website verder gaat dan alleen verspild marketingbudget. Bedrijven die niet structureel aandacht besteden aan problemen met de website, betalen vooral de prijs van de gemiste kansen die hierdoor ontstaan.​

Managed Wordpress Hosting

Al twee jaar bied ik daarom Managed Wordpress Hosting van WP Provider aan. Een hosting partij die zich ten doel heeft gesteld om de ultieme partner voor webdesigners te zijn. Dit doen ze door er met proactieve website hosting voor te zorgen dat de bijbehorende werkzaamheden zoals systeembeheer, beveiliging en updates elke dag professioneel uitgevoerd worden. Twintig relaties hebben inmiddels de overstap gemaakt en zij genieten nu niet alleen van een snelle website maar hebben ook de rust dat dit continu gemanaged wordt.​

Waarom is de kwaliteit van de website zo belangrijk?

Om te beginnen zijn de laadtijd van de server en het aantal bezoeken nauw met elkaar verbonden: des te langzamer de laadtijd, des te minder de kans wordt dat een bezoeker nog eens terugkomt. Daarnaast is er nog veel effect op specifieke bezoekersgroep: de zoek-bots van Google. Wanneer zij bij een ‘bezoek’ een langzame website, ook nog broken links en andere problemen ervaren dan vertaalt dit zich in een slechte Google-ranking.

Is Managed WordPress Hosting duur?

Ja het is schreeuwend duur! Het verschil op jaarbasis ligt maar liefst tussen 1 á 2 keer het uurtarief van een webdesigner…

Serieus, als ondernemer ben je een dief van je eigen portemonnee als je op dit soort kosten gaat beknibbelen. Heb je een WordPress website en score je slecht in de webpagetest?  Weet dan dat je ieder moment kosteloos kunt verhuizen. Het wordt daarna voor mij makkelijker om met je website aan de slag te gaan en de zichtbaarheid ervan in de zoekmachines te vergroten.

drs. ing. Eric Cornelissen

drs. ing. Eric Cornelissen

Al sinds 1988 help ik ondernemers bij het ontwikkelen en behouden van een sterk merkimago. De ervaring heeft mij geleerd dat het centraal stellen van een duidelijke positionering essentieel is voor succes. Het herontwerp van het logo en de website zijn hierbij de middelen waarmee deze positionering het duidelijkst gecommuniceerd kan worden.

Met de dienstverlening van Cornelissen.Marketing ben ik in staat om de complete regie hierover te voeren en volledige invulling te kunnen geven aan de uitvoering ervan.

Dit met als doel om jou als ondernemer te helpen een sterk en samenhangend merk op te bouwen dat zijn waarde propositie effectief communiceert naar de doelgroep en daarmee bijdraagt aan de groei van jouw onderneming.