Negen zaken om bij webdesign rekening mee te houden
Je website is je collega die 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is voor je (toekomstige) relaties. Hij kan aan meer mensen aandacht geven dan je zelf ooit zult doen. Een unieke mogelijkheid dus om je business te laten groeien en daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt bij webdesign. Hieronder een beknopt overzicht van de negen belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden.
1. Kies een goede domeinnaam
Zorg dat de naam de lading dekt, bijvoorbeeld:
- de naam van je dienst: webdesignbussum.nl;
- het nut dat het oplevert: aantrekkelijkvoelen.nl;
- de wens van je doelgroep: goed-zichtbaar.nl;
- je achternaam en de dienst: cornelissenmarketing.nl.
2. Zorg voor een sterk logo
Je wilt dat je merk makkelijk toepasbaar is in alle beschikbare kanalen. Het liefst authentiek en vooral herkenbaar! Kijk nog eens naar je eigen logo en vraag je dit eens af, kan ik het overal even makkelijk en herkenbaar inzetten? Enkele voorbeelden:
Hou de volgende richtlijnen aan voor een sterk logo:
- Minimaliseer de uitvoering en maximaliseer het contrast;
- Zorg dat je logo altijd herkenbaar blijft in responsieve omgevingen;
- Kun je de tekst op tien meter afstand ook nog lezen?
- Gebruik online een landscape logo met een typerend beeldmerk;
- Kies de emotiedie het nut van het merk oproept;
- Zorg dat je kleurgebruikde emotie versterkt die je wilt oproepen.
3. Bedenk welke emotie jouw merk oproept
Wat voelt men op het moment dat men het unieke nut van jouw merk ervaart of welk gevoel ervaart men wanneer het specifieke probleem wordt opgelost? Onderzoekers hebben hier een keer onderzoek naar gedaan en zijn tot een set van 38 emoties gekomen. Wanneer je er hier een of twee uit kiest wordt het grafische gedeelte van je webdesign een stuk makkelijker.
4. Bedenk welke kleuren deze emotie versterken
Sinds mensenheugenis associëren wij kleuren met bepaalde emoties. Door de juiste keuzes hierin te maken kan de merkbeleving versterkt worden en ook de emoties die men het merk toedicht worden beïnvloed. Bekijk hier welke kleuren bepaalde emoties versterken. Kies bij webdesign naast je hoofdkleur een of twee complementaire kleuren voor je huisstijl.
5. Maak een huisstijldocument of merkboek
Om een merk sterk neer te zetten is het belangrijk om consistent te zijn in alle uitingen. Dit waarborg je door de huisstijl vast te leggen in een merkboek. Een huisstijl geeft vorm aan de uitstraling van je merk. Het is een mix van vorm, emotie, kleur, logo, beeldmerk en het gebruik van specifieke lettertypes. Dit in het kader van je merkbelofte of missie, visie en kernwaarden.
6. B2B of B2C?
Voor een goede ‘klik’ met de bezoeker op de website dien je bij de opzet twee zaken heel duidelijk te hebben: wat is de specifieke behoefte van de bezoeker en op welke unieke wijze kun jij daar invulling aan geven? Vragen die in een goed merkconcept worden beantwoord. Daarbij verschilt de manier van beslissingen in B2B en B2C. Zo hebben zakelijke beslissers 2 tot 4 contactmomenten nodig om tot een beslissing te komen. Een consument heeft beduidend meer contactmomenten nodig. Denk bij webdesign ook na over het volgende:
- heeft de bezoeker een hoog of laag budget?
- heeft de bezoeker weinig of veel contactmomenten nodig?
- heb ik direct of indirect contact met de beslisser?

7. Zorg voor responsief design
Je moet ervoor zorgen dat je bezoekers je website als prettig in gebruik ervaren. Ongeacht of ze deze op een desktop, tablet of smartphone bekijken. Bedenk dat de ‘zoekbots’ van de zoekmachines dit net als gewone bezoekers ook prettiger vinden en je met een hogere ranking in de zoek resultaten belonen.
8. Zorg dat de website snel is
Een vertraging van slechts één seconde heeft invloed op het bounce-percentage, SEO-ranking en zelfs het conversieratio van je website. Dit nog los van bezoekers die afhaken als het inladen van je pagina’s te lang duurt. Check de snelheid van je website met bijvoorbeeld een site als WebPageTest zodat je exact weet wat je moet doen om de optimale snelheid te bereiken. De keuze van een goede hostingpartij is extreem belangrijk en betaalt zich dubbel en dwars terug.
9. Optimaliseer je pagina’s voor zoekmachines
Google heeft zichzelf als opdracht gesteld om de online zoekers zo relevant mogelijke resultaten te bieden. Lees de blogserie ‘Schrijven om gevonden te worden’. Voordat je gaat schrijven is het belangrijk om eerst uit te zoeken op welke woorden je gevonden wilt worden. Een handige website die je hierbij helpt is kwfinder.com.
Gebruik vooral de zoekmachine optimalisatie plug-in van Yoast. Deze helpt je niet alleen om de vindbaarheid te optimaliseren maar ook met het schrijven van goed leesbare teksten voor als je gevonden wordt.
Samen een keer je website doorlopen?
Ik hoop dat de bovenstaande punten je voldoende handvatten bieden om zelf je website te kunnen optimaliseren. Misschien heb je vragen of de behoefte om samen een keer naar je website te kijken? Maak dan gerust een afspraak, het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

drs. ing. Eric Cornelissen
Merkstrateeg | Webdesigner | Online marketeer
Sinds 1988 houd ik mij bezig met marketing en communicatie. Daarbij heb ik veel ervaring opgedaan in verschillende functies en in verschillende branches.
Als laatbloeier studeerde ik van 2004 tot 2007 technische bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en van 2011 tot 2013 marketing aan de Vrije Universiteit. Na het voltooien van deze laatste studie ben ik gestart met Cornelissen.Marketing.
Onder deze vlag biedt ik niet alleen mijn ervaring en competenties aan maar ook die van het marketing collectief in Het Marketing Station. Voor ieder project beschikt een opdrachtgever op die manier over een team van professionals en heeft daarbij maar één aanspreekpunt.