Webdesign in negen stappen

Webdesign dat voor je gaat werken!

Negen zaken om bij webdesign rekening mee te houden

Je website is je collega die 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is voor je (toekomstige) relaties. Hij kan aan meer mensen aandacht geven dan je zelf ooit zult doen. Een unieke mogelijkheid dus om je business te laten groeien en daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt bij webdesign. Hieronder een beknopt overzicht van de negen belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden.

1. Kies een goede domeinnaam

Zorg dat de naam de lading dekt, bijvoorbeeld:

 • de naam van je dienst: webdesignbussum.nl;
 • het nut dat het oplevert: aantrekkelijkvoelen.nl;
 • de wens van je doelgroep: goed-zichtbaar.nl;
 • je achternaam en de dienst: cornelissenmarketing.nl.

Je wilt dat je merk makkelijk toepasbaar is in alle beschikbare kanalen. Het liefst authentiek en vooral herkenbaar! Kijk nog eens naar je eigen logo en vraag je dit eens af, kan ik het overal even makkelijk en herkenbaar inzetten? Enkele voorbeelden:

Beeldmerk Deskundigonderzoek.nl
Webdesign voorbeeld logo Deskundigonderzoek.nl
Beeldmerk Notariskantoor Martine Boersen
Logo Notariskantoor Martine Boersen
Beeldmerk SchootsGunter
Webdesign voorbeeld logo SchootsGunter
Beeldmerk Faillissementsfraude.nl
Logo Faillissementsfraude.nl

Hou de volgende richtlijnen aan voor een sterk logo:

 1. Minimaliseer de uitvoering en maximaliseer het contrast;
 2. Zorg dat je logo altijd herkenbaar blijft in responsieve omgevingen;
 3. Kun je de tekst op tien meter afstand ook nog lezen?
 4. Gebruik online een landscape logo met een typerend beeldmerk;
 5. Kies de emotie die het nut van het merk oproept;
 6. Zorg dat je kleurgebruik de emotie versterkt die je wilt oproepen.

3. Bedenk welke emotie jouw merk oproept

Wat voelt men op het moment dat men het unieke nut van jouw merk ervaart of welk gevoel ervaart men wanneer het specifieke probleem wordt opgelost? Onderzoekers hebben hier een keer onderzoek naar gedaan en zijn tot een set van 38 emoties gekomen. Wanneer je er hier een of twee uit kiest wordt het grafische gedeelte van je webdesign een stuk makkelijker.

4. Bedenk welke kleuren deze emotie versterken

Sinds mensenheugenis associëren wij kleuren met bepaalde emoties. Door de juiste keuzes hierin te maken kan de merkbeleving versterkt worden en ook de emoties die men het merk toedicht worden beïnvloed. Bekijk hier welke kleuren bepaalde emoties versterken. Kies bij webdesign naast je hoofdkleur een of twee complementaire kleuren voor je huisstijl.

5. Maak een huisstijldocument of merkboek

Om een merk sterk neer te zetten is het belangrijk om consistent te zijn in alle uitingen. Dit waarborg je door de huisstijl vast te leggen in een merkboek. Een huisstijl geeft vorm aan de uitstraling van je merk. Het is een mix van vorm, emotie, kleur, logo, beeldmerk en het gebruik van specifieke lettertypes. Dit in het kader van je merkbelofte of missie, visie en kernwaarden.

6. B2B of B2C?

Voor een goede ‘klik’ met de bezoeker op de website dien je bij de opzet twee zaken heel duidelijk te hebben: wat is de specifieke behoefte van de bezoeker en op welke unieke wijze kun jij daar invulling aan geven? Vragen die in een goed merkconcept worden beantwoord. Daarbij verschilt de manier van beslissingen in B2B en B2C. Zo hebben zakelijke beslissers 2 tot 4 contactmomenten nodig om tot een beslissing te komen. Een consument heeft beduidend meer contactmomenten nodig. Denk bij webdesign ook na over het volgende:

 • heeft de bezoeker een hoog of laag budget?
 • heeft de bezoeker weinig of veel contactmomenten nodig?
 • heb ik direct of indirect contact met de beslisser?
Responsive webdesign

7. Zorg voor responsief design

Je moet ervoor zorgen dat je bezoekers je website als prettig in gebruik ervaren. Ongeacht of ze deze op een desktop, tablet of smartphone bekijken. Bedenk dat de ‘zoekbots’ van de zoekmachines dit net als gewone bezoekers ook prettiger vinden en je met een hogere ranking in de zoek resultaten belonen.

8. Zorg dat de website snel is

Een vertraging van slechts één seconde heeft invloed op het bounce-percentage, SEO-ranking en zelfs het conversieratio van je website. Dit nog los van bezoekers die afhaken als het inladen van je pagina’s te lang duurt. Check de snelheid van je website met bijvoorbeeld een site als WebPageTest zodat je exact weet wat je moet doen om de optimale snelheid te bereiken. De keuze van een goede hostingpartij is extreem belangrijk en betaalt zich dubbel en dwars terug.

9. Optimaliseer je pagina’s voor zoekmachines

Google heeft zichzelf als opdracht gesteld om de online zoekers zo relevant mogelijke resultaten te bieden. Denk dus goed na over welke onderwerpen voor jouw dienstverlening belangrijk zijn en waarop gezocht wordt. Voordat je gaat schrijven is het belangrijk om eerst uit te zoeken op welke woorden je gevonden wilt worden. Een handige website die je hierbij helpt is kwfinder.com.

Gebruik vooral een zoekmachine optimalisatie plug-in. Deze helpen je niet alleen om de vindbaarheid te optimaliseren maar ook met het schrijven van goed leesbare teksten voor als je gevonden wordt.

Samen een keer je website doorlopen?

Ik hoop dat de bovenstaande punten je voldoende handvatten bieden om zelf je website te kunnen optimaliseren. Misschien heb je vragen of de behoefte om samen een keer naar je website te kijken? Maak dan gerust een afspraak, het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

drs. ing. Eric Cornelissen

drs. ing. Eric Cornelissen

Al sinds 1988 help ik ondernemers bij het ontwikkelen en behouden van een sterk merkimago. De ervaring heeft mij geleerd dat het centraal stellen van een duidelijke positionering essentieel is voor succes. Het herontwerp van het logo en de website zijn hierbij de middelen waarmee deze positionering het duidelijkst gecommuniceerd kan worden.

Met de dienstverlening van Cornelissen.Marketing ben ik in staat om de complete regie hierover te voeren en volledige invulling te kunnen geven aan de uitvoering ervan.

Dit met als doel om jou als ondernemer te helpen een sterk en samenhangend merk op te bouwen dat zijn waarde propositie effectief communiceert naar de doelgroep en daarmee bijdraagt aan de groei van jouw onderneming.