WordCamp Utrecht

WordCamp is een evenement van een dag of een weekend waar je alles kunt leren over WordPress, bloggen, ontwerpen, programmeren, content marketing, websites veilig maken en nog veel meer. Je kunt ze op veel plaatsen in de wereld bezoeken. Zaterdag 27 oktober bezocht ik WordCamp Utrecht samen met Gijs de Lange van Banyan Studio.

WordPress groeit steeds verder

In de opening van Sjoerd Blom werd bevestigd wat wij al dachten: WordPress is de laatste jaren aan het weg accelereren bij de andere open source CMS systemen Joomla en Drupal. Van de top 10 miljoen websites in de wereld, maakt op dit moment 31,8% gebruik van WordPress. Drupal is een goede tweede met … 2%!

Foto’s: Michiel Ton

Introductie Gutenberg

De volgende spreker was Chris Wiegman van WP Engine Florida, over de introductie van Gutenberg. De verwachting is dat deze nieuwe editor de manier van werken met WordPress naar een nieuw niveau zal brengen en wordt vanaf versie 5.0 de standaard editor. Voor wie liever de oude blijft gebruiken, geen angst: de oude editor komt als plug-in beschikbaar.

Het testen van toegankelijkheid

Rian Rietveld gaf een hands-on presentatie waar je bij webdesign rekening mee moet houden, om je website maximaal toegankelijk te maken. Als je alleen al denkt aan de omgeving waarin iemand toegang heeft tot internet, kun je je voorstellen dat er veel afleiding is. De mate van toegankelijkheid van de website wordt dan erg belangrijk. Enkele zaken die zijn blijven hangen:

  • Schrijf voor een twaalfjarige, er is vaak teveel afleiding bij het lezen;
  • Gebruik contractrijke titels en teksten, dit gaat boven het smaakvolle design;
  • Denk bij kleurkeuze ook aan gebruikers met kleurenblindheid;
  • Denk bij de keuze van CTA buttons ook aan blinde mensen, zij kunnen alleen de tekst in de button ‘lezen’.

WordPress en AVG

Andor Demarteau en zijn partner hielden een duidelijk verhaal over de te nemen stappen met betrekking tot je website in het algemeen en WordPress in het bijzonder. Vooral het einde van de presentatie was erg boeiend, waarbij ze ingingen op de mate waarin verschillende plug-ins wel of niet AVG-proof zijn. Gelukkig konden ze ook goede alternatieven aandragen. De komende weken zullen wij dan ook zeker bij enkele websites de nodige vervangingen doorvoeren. Interesse welke? Neem gerust contact op.

Foto’s: Michiel Ton

Brand Solution Masterclass

Een workshop die zo wordt aangekondigd mag natuurlijk niet worden overgeslagen en Mike Rynart hield dan ook een helder en ‘to the point’ verhaal over de effectieve vertaalslag van jouw merk naar je website. De mooiste sheet had vijf bulletpoints met punten die niet mogen ontbreken op je website:

  1. Een duidelijke belofte die zegt wat je voor iemand kan betekenen;
  2. Call to action. Een opvallende oproep tot (vervolg) actie;
  3. Vertel wat er fout kan gaan als men geen zaken met je gaat doen;
  4. Laat zien wat voor bijzonders er staat te gebeuren als ze het wel doen;
  5. Leg stap voor stap uit hoe ze met je tot zaken kunnen komen.

Aansluitend konden de deelnemers hun website op basis hiervan laten beoordelen door de workshopdeelnemers. Gijs sprong als eerste naar voren om zijn nieuwe website te toetsen. Binnenkort gaan wij daar het resultaat van zien.

Analyseren en optimaliseren van de website snelheid

Thomas Audunhus en Erlend Eide uit Noorwegen gaven een duo presentatie waarbij ze vooral ingingen op het opschalen van servercapaciteit, wanneer de traffic naar een webshop groeit. Erg verhelderend was hun uitleg waar de problemen kunnen zitten bij een trage WordPress website. De interpretatie van snelheidstest, zoals bijvoorbeeld webpagetest.org, wordt hierdoor veel eenvoudiger. Zij presenteerden verder een recht-toe-rechtaan rekenmethode hoe je de inkoop van servercapaciteit het beste kunt afstemmen op de piekmomenten in de bezoekersaantallen.

Al met al een inspirerende bijkomst!

De dag werd afgesloten met een borrel en een pubquiz. Net als de voorgaande editie in Nijmegen waren er weer veel makers van plug-ins, hostingpartijen en ook grote bureaus als sponsor aanwezig. De vragen die je altijd al eens wilde stellen zijn dan snel beantwoord. Daarnaast was de interactie met de andere aanwezigen erg inspirerend. Op zo’n bijeenkomst komt er veel kennis en ervaring bij elkaar en is de bereidheid om te delen enorm.

drs. ing. Eric Cornelissen

drs. ing. Eric Cornelissen

Al sinds 1988 help ik ondernemers bij het ontwikkelen en behouden van een sterk merkimago. De ervaring heeft mij geleerd dat het centraal stellen van een duidelijke positionering essentieel is voor succes. Het herontwerp van het logo en de website zijn hierbij de middelen waarmee deze positionering het duidelijkst gecommuniceerd kan worden.

Met de dienstverlening van Cornelissen.Marketing ben ik in staat om de complete regie hierover te voeren en volledige invulling te kunnen geven aan de uitvoering ervan.

Dit met als doel om jou als ondernemer te helpen een sterk en samenhangend merk op te bouwen dat zijn waarde propositie effectief communiceert naar de doelgroep en daarmee bijdraagt aan de groei van jouw onderneming.