Responsive website? Does size really matters?

door | jun 30, 2015

Responsive website

Wanneer is een website responsive?

Vanaf 21 april 2015 ga je bezoekers verliezen wanneer je geen responsive website hebt! Je hebt deze mededeling vast al een keer voorbij zien komen. Meestal gekoppeld aan een aanbieding om een mobiele versie van je website te maken of van je huidige site mobiel vriendelijke dan wel een responsive website te maken. Maar wat is dat nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Wat is een responsive website?

Een website met een responsive web design gebruikt voor alle apparaten zowel dezelfde url als html. De manier waarop de webpagina’s vervolgens gepresenteerd worden verschilt per apparaat. Google, de meestgebruikte zoekmachine, heeft zich ten doel gesteld om zo relevant mogelijke zoekresultaten, zo goed mogelijk aan te bieden. Het is daarom niet gek dat zij een responsive website aanbevelen, sterker nog ze belonen dit met een hogere ranking in de zoekresultaten.

Op de kleintjes letten

50% van de Nederlander maakt gebruik van internet via een tablet of smartphone. Dit is de belangrijkste reden om over te gaan op een responsive website. Het maakt de website leesbaar en toegankelijk op deze apparaten. Wanneer je website nog van recente datum is dan is hij wellicht al volledig responsive. Google heeft hier een mobielvriendelijke test voor.

Uitkomst van de mobielvriendelijkheidstest van Google

Mobielvriendelijk en dan?

Okay je geeft er geld aan uit en je website is zelfs leesbaar en bedienbaar op de kleinste schermen maar is je website dan responsive? Dit laat zich simpel beantwoorden wanneer we in een woordenboek kijken wat responsief betekent: ‘wat een antwoord bevat’. Dit klopt. Een responsive design biedt een antwoord op ieder formaat scherm maar het maakt een website niet responsive in de ware zin van het woord.

Responsief volgens het woordenboek

Duidelijk zijn in de unieke waarde van je merk

Als je al geneigd bent je website te vernieuwen, maak dan niet alleen een technische verbeterslag maar grijp het moment aan om kritisch stil te staan over hoe je over je merk communiceert. Bevat de website wel een antwoord voor iemand die op zoek is naar een specifieke behoefte waarin jij voorziet?

Hoe sterk is je merk?

Hoe sterk is je merk online? Wanneer je nu geld vrijmaakt voor een vernieuwde website is het verstandig om hier nog eens te kijken. Beleeft een bezoeker op je website meteen het belangrijkste nut dat je hem kunt bieden? Des te sneller het nut van wat je te bieden hebt duidelijk wordt des te groter de kans dat men zaken met je gaat doen. In feite ook een vorm van responsiviteit.

So, does size really matters?

Ik hoop dat deze blog voor je het antwoord op deze vraag bevat. Kort samengevat zou je kunnen stellen dat het formaat er alleen toe doet wanneer je meteen kunt duiden welke inhoudelijk waarde een website heeft of anders gezegd welk nut je er aan zult beleven. Een responsive website is een belangrijk middel en kan nooit een doel op zich zijn. Je website moet antwoord bieden aan de vraag van je bezoeker.

drs. ing. Eric Cornelissen

drs. ing. Eric Cornelissen

Al sinds 1988 help ik ondernemers bij het ontwikkelen en behouden van een sterk merkimago. De ervaring heeft mij geleerd dat het centraal stellen van een duidelijke positionering essentieel is voor succes. Het herontwerp van het logo en de website zijn hierbij de middelen waarmee deze positionering het duidelijkst gecommuniceerd kan worden.

Met de dienstverlening van Cornelissen.Marketing ben ik in staat om de complete regie hierover te voeren en volledige invulling te kunnen geven aan de uitvoering ervan.

Dit met als doel om jou als ondernemer te helpen een sterk en samenhangend merk op te bouwen dat zijn waarde propositie effectief communiceert naar de doelgroep en daarmee bijdraagt aan de groei van jouw onderneming.