Merk? Reputatie? We zijn Coca Cola toch niet?

door | mei 20, 2015

Merkwaarde

Je reputatie vertaalt zich naar merkwaarde

Regelmatig spreek ik ondernemers die merken als iets abstracts zien. ‘Huh, ben ik een merk?’ Bij merken denken ze eerder aan Coca Cola, Apple, Disney, Heineken en ze worden bescheiden als het om de vertaling van hun reputatie naar merkwaarde bij de eigen onderneming gaat: ‘We zijn Coca Cola toch niet!

Een goede reputatie komt te voet…

Jaar na jaar werk aan de merkwaarde, alles wat je doet draagt bij aan je reputatie op jouw vakgebied en aan het imago van je onderneming. Dit gebeurt doordat je zo goed mogelijk de beloofde toegevoegde waarde wil leveren die je aan je klanten. Zonder dat je het direct beseft groeit niet alleen je bedrijf, dienst of product maar ook je reputatie en met je harde werken creëer je een steeds hogere merkwaarde.

Zicht op je online communicatie is de sleutel

Wanneer je klanten je merk op unieke wijze ervaren zullen ze dit met andere gaan delen. Deze mond tot mond reclame is één van de vier factoren die de verwachting wekken (zie onderstaande model). Alleen anno 2015 vindt deze interactie veelal online plaats in de vorm van reviews en wordt daardoor vaak door veel meer mensen gezien of beleefd dan in het verleden. Een paar grote misstappen en je reputatie gaat te paard!

Merkpropositie

Monitor je online reputatie

De informatie over je merk wordt gedeeld op websites, fora, beoordelingssites en sociale media. Al deze online communicatie kan de beleving en het bewijs versnelt onder de aandacht van een steeds groter publiek brengen. Dit geldt zowel voor positieve maar ook voor negatieve interactie met alle gevolgen aandien voor je reputatie. Controle op wat er over je merk online gezegd wordt is daarom belangrijk.

Start met online reputatiemanagement

Hoe houd je nu controle op de online wereld die steeds sneller lijkt te gaan? Begin met online reputatiemanagement is hierop het antwoord. ‘Maar wij doen nog niet zoveel online’ zul je misschien denken. Nou, jij wellicht niet maar je klanten wel:

  • 94% van de Nederlanders van 12 tot 75 jaar was in 2010 al op internet;
  • 98% van de internetgebruikers start zijn of haar zoektocht via Google;
  • 90% van de mensen kijkt niet verder dan de eerste pagina van Google;
  • 74% van de mensen kiest voor een merk waarover goede ervaringen te vinden zijn.

Hoe manage je online je reputatie?

Cornelissen.Marketing gebruikt hiervoor de Online Content Machine. De software maakt het mogelijk om online te monitoren wat er over je onderneming gezegd wordt. Hierdoor ben je in staat in geval van calamiteiten discussies te deëscaleren voordat het echt uit de hand loopt.

Coca Cola door de jaren heen

Moet je jezelf wel zien als Coca Cola?

Toegegeven het budget van de frisdrankgigant is wellicht van een ander orde maar ook zij zijn ergens begonnen. De grootste stappen is Coca Cola pas gaan maken toen ze begrepen dat de beleving rondom het product in alles leidend in alles moet zijn. Ze zagen in dat een bedrijf zich daar consistent en contentieus mee moet bezig houden.

Wees je dus bewust van je reputatie en besef je dat jouw onderneming voor anderen net zo goed een merk is als Coca Cola. Wees zuinig op de merkwaarde die je langzaam maar zeker opbouwt, dit betaalt zich namelijk op termijn dubbel en dwars uit!

drs. ing. Eric Cornelissen

drs. ing. Eric Cornelissen

Al sinds 1988 help ik ondernemers bij het ontwikkelen en behouden van een sterk merkimago. De ervaring heeft mij geleerd dat het centraal stellen van een duidelijke positionering essentieel is voor succes. Het herontwerp van het logo en de website zijn hierbij de middelen waarmee deze positionering het duidelijkst gecommuniceerd kan worden.

Met de dienstverlening van Cornelissen.Marketing ben ik in staat om de complete regie hierover te voeren en volledige invulling te kunnen geven aan de uitvoering ervan.

Dit met als doel om jou als ondernemer te helpen een sterk en samenhangend merk op te bouwen dat zijn waarde propositie effectief communiceert naar de doelgroep en daarmee bijdraagt aan de groei van jouw onderneming.