Schrijven om gevonden te worden

Ben jij goed vindbaar op internet?

Schrijven om gevonden te worden. Met andere woorden je wilt graag dat jouw bedrijf gevonden wordt op internet. Hoe doe je dit dan? In deze blog wordt uitgelegd hoe je, de SEO score van jouw website oftewel vindbaarheid op internet verhoogt door bij het schrijven van je tekst op een aantal zaken te letten.

Het belang van zoekmachine optimalisatie

Maar waarom is zoekmachine optimalisatie (SEO) nou zo belangrijk voor je bedrijf. Door goede SEO scoor je hoog in de organische zoekresultaten van Google. In Google staan advertenties altijd bovenaan de zoekresultaten, hier wordt dus voor betaald. Vlak hieronder komen de hoogste organische resultaten, hier wordt niet voor betaald. Deze worden vaak serieuzer genomen door zoekers dan de advertenties. Je raadt het al, hoe hoger je organische resultaat, hoe hoger je bedrijf staat in de Google ranking. Dit zorgt dan vanzelfsprekend voor meer “clicks” op jouw website. Hoe je de kans hierop kunt optimaliseren, lees je hieronder.

Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?

De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit gaat over het optimaliseren van jouw website om gevonden te worden door de zoekmachines. Aanpassingen in de content zodat je jouw vindbaarheid in zoekmachines zoals Google verhoogt. Dit optimaliseren wordt uitgevoerd door degene die de pagina’s of berichten op de website plaatst. Cornelissen.Marketing maakt voor de WordPress websites gebruik van de Yoast SEO plug-in. Een handige tool die op basis van wat je invoert steeds aangeeft wat nog verder geoptimaliseerd kan worden. Uiteindelijk moeten alle regels op ‘groen’ staan.

Schrijven om gevonden te worden

Bij de afbeelding

Voorbeeld van Yoast SEO assistentie bij dit bericht (klik erop voor een vergroting). Door de keuze een combinatie van vier focuswoorden is het focuswoord dichtheid lastig op groen te krijgen zonder met een gekunstelde tekst te eindigen. Het kiezen van één of twee focuswoorden is krachtiger omdat de kans groter is dat er op gezocht wordt.

Begin met het kiezen van een focuswoord

Google hecht veel waarde aan relevantie. Het is hun missie om de wereld relevante zoekresultaten te bieden. Dit betekent dat zij relevante pagina’s hoog in de zoekresultaten willen hebben. Google beoordeelt de relevantie op een tal van punten, hier worden de belangrijkste punten benadrukt. Het eerst waar naar gekeken wordt is de paginatitel deze moet 100% bij de content van de pagina passen. In deze titel moet het woord zitten waarop jij verwacht dat de pagina gezocht wordt. In de Yoast SEO plug-in wordt dit het focuswoord genoemd. Belangrijk hierbij is dat het focuswoord aan het begin van de titel staat.

Eén focuswoord of een combinatie van maximaal vier woorden

Focuswoorden of keywords zijn woorden waar je pagina op gevonden gaat worden. Potentiële bezoekers van je pagina zoeken dit woord in de zoekmachines van Google. Hoe beter dit focuswoord terug komt in de content, hoe beter deze gevonden wordt. Zorg ervoor dat het focuswoord altijd terug komt in de paginatitel en in de eerste paragraaf. Laat het focuswoord daarna nog twee á drie keer terugkomen in de tekst. Verder is het van belang dat het focuswoord ook deel uitmaakt van de naam van in ieder geval één afbeelding op de pagina.

Beschouw de weergave in de zoekresultaten als een kleine advertentie

Bij het opmaken van de pagina in WordPress vraagt de Yoast SEO plug-in, net als alle andere tools hiervoor, je om meta-data aan de pagina mee te geven. Google haalt hier onder andere de opmaak uit voor het getoonde zoekresultaat van jouw pagina. Het bestaat uit een zogenaamde meta-titel en meta-omschrijving, die samen in feite de ‘kleine advertentie’ in Google vormen. Bekijk onderstaande afbeelding en als je deze pagina niet al zo gevonden hebt bedenk dan of je geklikt zou hebben? Wanneer je een tekst voor je website schrijft, schrijf dan ook meteen deze titel en omschrijving.

Schrijven om gevonden te worden

Uitgebreide content

Korte artikelen en pagina’s zullen minder goed ranken in Google. Advies is om geen artikelen onder de driehonderd woorden te schrijven. Gebruik rond de vijfhonderd woorden voor een pagina.

Kort samengevat

  • Kies eerste één of twee kernwoorden waar de content over gaat
  • Verzin een titel dat begint met dit focuswoord of focuswoorden
  • Zorg dat het focuswoord of de focuswoorden in de eerste alinea staan
  • Zorg dat ze nog enkele malen in de tekst terugkomen
  • Schrijf een tekst van minimaal 300 woorden
  • Schrijf ook alvast de meta-titel en omschrijving ten behoeve van de weergave in de zoekresultaten

Lees ook deel twee en drie…

Dit is de eerste blog in een serie van drie. De tweede blog en de derde blog gaan in op wat je kunt doen om de lezer te boeien tot het einde van de pagina. Dus lees ze alledrie als je bezig bent met schrijven om gevonden te worden.

Deze serie blogs is bedoeld om je kennis mee te geven waar je bij het schrijven van content rekening mee kan houden. Met deze kennis kun je schrijven om gevonden en gelezen te worden!

Dirk Jan Tegel

Dirk Jan Tegel

Marketing-PR-medewerker bij Felixx.online

Dirk Jan werkte in een tussenperiode tussen twee studies bij de Felixx.Groep. Zijn hoofdtaak in deze periode was het optimaliseren van de vindbaarheid en leesbaarheid van de websites van de Felixx.Groep. Dit deed hij onder begeleiding van Cornelissen.Marketing die deze websites heeft opgezet en beheerd.

De volgende websites zijn door Dirk Jan geoptimaliseerd: